Om alla började ta ansvar på något sätt för att förbättra klimatet så skulle det göra väldigt mycket. Som ni säkert läst tidigare så är jag engagerad i våra viktiga pollinatörer..våra bin. Att välja växter som ger mat till våra insikter som gör ett hästjobb så att vi kan skörda och äta frukt, bär och grönsaker.
Ett annat sätt att bidra till vårt klimat är att börja spara och fermentera vårt egna hushållsavfall. Det vi tar av jorden måste vi också ge tillbaka. Det är både enkelt och nästan beroendeframkallande att börja med Bokashi.
![]()
Detta lägger jag i min hink: Överblivna matrester ( Vi äter vegetariskt och ibland skaldjur ), Kaffesump inkl. filter, Snittblommor, Frukt och grönsaksskal ,Överbliven gröt.
Jag lägger inte i : Äggskal eller avokado då jag har märkt att det förmultnar väldigt långsamt.
Strör över en matsked bokashiströ, eller sprayar med bokashispray. Pressar ihop med en PET flaska och sätter på locket. Låter stå cirka tre veckor.
![]()
![]()
Jag gräver ner innehållet efter cirka tre veckors fermentering både i växthusets lådor, i rabatterna, köksträdgårdens lådor och i krukor på terrassen. Efter bara ett par veckor har allt förvandlats till ny fin humusrik jord. Det är ren magi! Dessutom binder denna metod kolet ( de jästa matresterna ) i jorden vilket gör att den är mer klimatsmart än ‘vanlig kompostering’. Jorden blir både näringsrik och har lättare att behålla vatten, vilket gör att jag inte behöver vattna lika ofta.
Viktigast av allt: kol förblir kol. Biomassan försvinner inte. Allt som en gång kom från matjorden får gå tillbaka till matjorden. Kretsloppen funkar!
Den här vintern har jag kunnat gräva ner innehållet eftersom det inte varit någon tjäle. Men annars brukar jag spara i hinkar med lock och i stora plastsäckar med löv och jord. På våren har jag nästan färdig jord att hälla ut i trädgården.
![]()
Jag kan inte påstå att tomaterna blir sötare, men däremot har jag en otrolig växtkraft med friska plantor och stora skördar.
![]()
Från tappkranen får jag ut näringsliv flytande vätska som jag späder ut i vattenkannan och vattnar alla mina krukväxter, sommarblommor och grönsaker.
Jag har provat att plantera ut växter direkt efter att jag grävt ner bokashin och har inte märkt någon skillnad. Tex, att det skulle varit för starkt.
Vi har inte problem med råttor, grävlingar eller hundar. Har man sådana djur som vill år innehållet så förslår jag att man lägger på ett galler de första dagarna. Eller startar en jordfabrik, tex, stora plastbackar med lock eller pallkragar med någon form av skydd.
Jag har inte haft så frisk och fin jord sedan jag började med bokashihinkarna. Jag ger mina varmaste rekommendationer och hoppas att fler vill börja odla mer klimatsmart. Vi måste vara rädda om vår jord!
![]()
På Zetas säljer vi startkit med två hinkar inkl, bokashiströ. Finns både i butik och webbshop med direktleverans hem till dörren.
Klicka här.
![]()
Det brukar komma många frågor efter ett sånt här inlägg. Jag har dock inte tid att ge mer rådgivning och svara på frågor då vi står inför en del utmaningar just nu i samband med coronavirusets spridning och en stundande högsäsong. Hoppas ni förstår.
Lycka till / Victoria
The post Bokashi..odla klimatsmart! appeared first on ZETAS.