Quantcast
Channel: Zetas Trädgård
Viewing all 381 articles
Browse latest View live

Doftlilja..en återkommande favorit

$
0
0

Som ni ser så har jag planterat dem alldeles för trångt i den svarta lerkrukan. Min plan var att sära på lökarna och samplantera dem med ett fjärderborstgräs..men det kom annat emellan och jag hann inte med. Jag tycker ni ska sätta lökarna mellan ett svajande gräs i samma höjd som doftliljan tex, Lampborstgräs, dunborstgräs eller fjäderborsgräs. Det kommer att bli superfint!

På hösten klipper jag ner bladen och lyfter in krukan i ett mörkt frostfritt förråd. Tar fram den i mars och börjar vattna och gödsla försiktigt.

Ni behöver inte förkultiveras lökarna, men fördelen är att de börjar blomma tidigare och väntan blir inte så lång om man gör det.

Vi säljer stora fina friska lökar i påse om 10 stycken. Var noggranna med kvaliteten när ni köper doftliljor. Är lökarna skadade och har fläckar kan de vara angripna av svamp vilket kan ge bruna fläckar på bladen.

/ Victoria

Doftlilja är en växt som bär på både elegans och någon slags mystik.

De tillhör gladiolsläktet och här inte härdig i Sverige, men går alldeles utmärkt att odla i kruka eller i trädgården om man kan övervintra lökarna frostfritt.

Jag brukar sätta lökarna i kruka vecka 12 och ställa ut i växthuset. I maj ställer jag ut krukan och då brukar de spetsiga bladen börja tränga upp ur jorden. I mitten på augusti börjar knopparna slå ut.

Jag kan lova er den allra ljuvligaste doft ni kan tänka er. En blandning av söt mysk och dyr Coco Chanel parfym.

The post Doftlilja..en återkommande favorit appeared first on ZETAS.


Pepprig ruccola och världens godaste tomat

$
0
0

Här kommer två tips på ätbara grödor som repriserar i mina kökslådor och i växthuset. Den peppriga ruccolan ‘Wildfire’ kan jag inte vara utan. De första späda bladen är till en början mild och mjäll i smaken.

Vartefter den växer så blir den starkare och intensivare i smaken. Jag mixar den ofta till en otroligt god pesto med solrosfrön, parmesan och en smakrik jungfruolja.

Jag sår den direkt i mina lådor i början på maj. Den går också att odla inomhus i kruka om man inte har någon trädgård eller balkong.

Det kan ni göra redan nu om ni vill.

I den stora kopparkrukan hade jag röd gyllenlack som är en bivänlig växt. Det är viktigt att komma ihåg att välja växter som ger mat till våra pollinatörer.

Längs med bambupinnarna ska luktärtorna få klättra upp i sommar.

Jag tycker fortfarande att tomaten ‘Sungold’ är världens godaste tomat. Den smälter som karameller i munnen och jag sår fröna nu för att ha plantor klara i april i växthuset.

Vill ni prova ytterligare en till sorts tomat så tycker jag ni ska prova ‘Supersweet 100’. Den får små mycket söta frukter och ger enormt stor skörd. Klicka här. 

Jag vattnar mina tomatplantor med Zetas ekologiska näring och även lakvattnet från bokashihinken. 

Ja, ni ser ju växtkraften i lådorna och att jag inte heller har gallrat ur..ibland hinner jag inte riktigt med..

( Bilderna är naturligtvis från förra sommaren. )

/ Victoria

 

 

 

 

The post Pepprig ruccola och världens godaste tomat appeared first on ZETAS.

Vi har fått hem pioner i webbshoppen

$
0
0

Nu har vi fått hem första leveransen med pionrötter.

Till att börja med säljs de endast i E-handeln. Om ett par veckor kommer vi att få pioner i kruka till trädgården

Jag tycker bäst om luktpionerna eftersom doften är snudd på oemotståndlig. De är både lättodlade och härdiga.

På bilden ovan syns luktpionen ‘Rasberry Sundae’ som blir cirka en meter hög med rosaskimrande fluffiga kronblad.

En alldeles förtjusande pion!

Planteringsråd: Jag följer Svenska pionsällskapets odlingsråd noggrant. Där kan ni också se pedagogiska bilder om hur ni ska gå tillväga. Klicka här. 

En annan pion som växer intill en låg tall hemma hos mig är ‘White Wings’. Elegant med stora vita enkla blommor och fin doft.

Knopparna är lätt rosaskimrande och när den slår ut ser det nästan ut som blommorna fladdrar som vita näsdukar i vinden.

Pionrötterna skickas i väl förpackade påsar med lätt fuktig jord.

När du fått hem din pionknöl, flytta över den i en kruka. Fyll på med jord och tryck till försiktigt runt knölen som ska vara täckt av några centimeter jord. Placera krukan ljust och svalt, det kan vara utomhus eller inomhus beroende på vädret där du bor, tills det är dags att plantera ut den.

Här kan ni se fler pioner som vi säljer i webbshoppen. 

Tänk nu är det vår..iallafall här i Stockholm. Ni som bor längre norrut får väl vänta några veckor till..

/ Victoria

 

 

The post Vi har fått hem pioner i webbshoppen appeared first on ZETAS.

Vi öppnar upp trädgården och flyttar ut kassorna

$
0
0

Idag får vi första leveransen med trädgårdsväxter. Vi flyttar även ut kassorna för att göra det smidigare och lättare att kunna handla jord och krukor. Nu går startskottet för våren och i stort sett varje dag och två månader framåt kommer vi att fylla bord och bäddar med nya växter.

Vi på Zetas är såklart också oroade för Corona virusets framfart och väljer nu att lägga in fler växter och produkter i webbshoppen än vad vi hade planerat. Vi förstår att många inte vill ge sig ut i handeln, även om vi har förmånen att ha vår butik och servering utomhus. Därför vill vi göra det möjligt för alla att finna ett större sortiment på nätet. I veckan har vi lagt in odlingsartiklar, samt pioner. 

Här kommer lite bilder från butiken och trädgården.

Handplockade pelargoner.

Även här väljer vi nu att lägga in en del sorter i webbshoppen. Det är dock ett begränsat lager då krukväxter och sommarblommor levereras till oss flera gånger i veckan och det är inte alltid det finns att få tag på alla sorter.

Pelargon ‘Summer Twist Rose’

Uppstammad elefantöra

Fågelbad i keramik. Säljs endast i trädgården.

Fiolfikus på stam

Ampel låda med rep

Julrosor

Magnolia gren  i stort krus

Balkansippor & Penseer.

Vi har öppet hela helgen 10-16 ( även Trädgårdscafet har öppnat sin uteservering )

Välkomna / Victoria

 

 

 

 

The post Vi öppnar upp trädgården och flyttar ut kassorna appeared first on ZETAS.

Bokashi..odla klimatsmart!

$
0
0

Om alla började ta ansvar på något sätt för att förbättra klimatet så skulle det göra väldigt mycket. Som ni säkert läst tidigare så är jag engagerad i våra viktiga pollinatörer..våra bin. Att välja växter som ger mat till våra insikter som gör ett hästjobb så att vi kan skörda och äta frukt, bär och grönsaker.

Ett annat sätt att bidra till vårt klimat är att börja spara och fermentera vårt egna hushållsavfall. Det vi tar av jorden måste vi också ge tillbaka. Det är både enkelt och nästan beroendeframkallande att börja med Bokashi.

Detta lägger jag i min hink: Överblivna matrester ( Vi äter vegetariskt och ibland skaldjur ), Kaffesump inkl. filter, Snittblommor, Frukt och grönsaksskal ,Överbliven gröt.

Jag lägger inte i : Äggskal eller avokado då jag har märkt att det förmultnar väldigt långsamt.

Strör över en matsked bokashiströ, eller sprayar med bokashispray. Pressar ihop med en PET flaska och sätter på locket. Låter stå cirka tre veckor.

Jag gräver ner innehållet efter cirka tre veckors fermentering både i växthusets lådor, i rabatterna, köksträdgårdens lådor och i krukor på terrassen. Efter bara ett par veckor har allt förvandlats till ny fin humusrik jord. Det är ren magi! Dessutom binder denna metod kolet ( de jästa matresterna ) i jorden vilket gör att den är mer klimatsmart än ‘vanlig kompostering’. Jorden blir både näringsrik och har lättare att behålla vatten, vilket gör att jag inte behöver vattna lika ofta.

Viktigast av allt: kol förblir kol. Biomassan försvinner inte. Allt som en gång kom från matjorden får gå tillbaka till matjorden. Kretsloppen funkar!

Den här vintern har jag kunnat gräva ner innehållet eftersom det inte varit någon tjäle. Men annars brukar jag spara i hinkar med lock och i stora plastsäckar med löv och jord. På våren har jag nästan färdig jord att hälla ut i trädgården.

Jag kan inte påstå att tomaterna blir sötare, men däremot har jag en otrolig växtkraft med friska plantor och stora skördar.

Från tappkranen får jag ut näringsliv flytande vätska som jag späder ut i vattenkannan och vattnar alla mina krukväxter, sommarblommor och grönsaker.

Jag har provat att plantera ut växter direkt efter att jag grävt ner bokashin och har inte märkt någon skillnad. Tex, att det skulle varit för starkt.

Vi har inte problem med råttor, grävlingar eller hundar. Har man sådana djur som vill år innehållet så förslår jag att man lägger på ett galler de första dagarna. Eller startar en jordfabrik, tex, stora plastbackar med lock eller pallkragar med någon form av skydd.

Jag har inte haft så frisk och fin jord sedan jag började med bokashihinkarna. Jag ger mina varmaste rekommendationer och hoppas att fler vill börja odla mer klimatsmart. Vi måste vara rädda om vår jord!

På Zetas säljer vi startkit med två hinkar inkl, bokashiströ.  Finns både i butik och webbshop med direktleverans hem till dörren.

Klicka här. 

Det brukar komma många frågor efter ett sånt här inlägg. Jag har dock inte tid att ge mer rådgivning och svara på frågor då vi står inför en del utmaningar just nu i samband med coronavirusets spridning och en stundande högsäsong. Hoppas ni förstår.

Lycka till / Victoria

 

 

 

 

 

The post Bokashi..odla klimatsmart! appeared first on ZETAS.

Bästa skyddet mot rådjur..Tricogarden

$
0
0

Jag vill påminna er om att skydda era uppstickande tulpaner och krokus som rådjur och harar annars kommer att äta upp. De har redan knipsat av ett gäng i min trädgård. Jag hoppas att de klarar sig.. Så irriterande!

Jag sprayar alla mina växter med Tricogarden och vill påstå att det är det allra bästa skyddet! Under våren sprayar jag cirka var tredje vecka då tillväxten är ganska snabb. Under sommaren brukar det räcka med var femte vecka.

På bilden syns tulpanerna ‘Princess Irene’ och den liljeblommande tulpanen ‘Ballerina’ som fått en dusch med Tricogarden förra våren.

Jag sprayar även Tricogarden på mina penseer, buskar och träd som de annars brukar knipsa av topparna på eller feja sig emot.

En flaska Tricogarden brukar räcka i ett år hos mig. Men det beror förstås på hur många växter du behöver behandla.

Jag använder en sprayflaska som man pumpar upp trycket med. Smidigt och lätt. Klicka här. 

Den är värd vartenda öre. Det lovar jag!

/ Victoria

The post Bästa skyddet mot rådjur..Tricogarden appeared first on ZETAS.

Gyllenlack och penseer tål frost

$
0
0

Jag har flera frosttåliga favoriter, och högst upp på listan kommer penseer.

De finns i massor av vackra färger och jag tycker ni ska fråga efter de svenskodlade i butikerna. Vi har många mycket duktiga odlare i Sverige som nu står med välfyllda växthus med utomordentligt fina och välartade plantor. Kanske är de någon krona dyrare, men tänk också på att ni bidrar till en mer klimatsmart planta, samt att den har också fått mycket tid på sig att bli en knubbig fin planta av erfarna trädgårdsmästarhänder.

 

Jag brukar inte skydda dem alls fast det blir flera minusgrader. De kan se lite molokna ut efter en kall natt, men reser snabbt på sig när solen börjar värma.

 

En annan växt som är alldeles förtjusande är gyllenlack.

Den finns i flera färger och jag väljer den röda som blir så fin i den stora järngrytan på terrassen.

Gyllenlackens blommor doftar som violpastiller.

Den älskas av bin och blommar om ifall ni klipper bort det första överblommade floret. Jag har flera kunder som säger att den övervintrat i deras rabatter. Men det är inget jag kan lova.

Täck över den med en fiberduk om det blir mer en -1 grad för säkerhetsskull.

Plantera om dem i ny jord och var försiktig med vattningen tills den rotat sig. Den är känslig för övervattning och slokar direkt om den fått för mycket. Jag ger den flytande ekologisk näring varannan vecka under april-juli.

Idag fick vi hem en vagn av mycket fina plantor av den röda gyllenlacken. Ni kan beställa ett 2-pack med leverans direkt hem till dörren.

Klicka här.

/ Victoria

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

The post Gyllenlack och penseer tål frost appeared first on ZETAS.

Kaskadtimjan i min branta slänt

$
0
0

Jag har skrivit om den här växten förut, men den tål att lyftas igen. Jag planterade kaskadtimjan i vår branta slänt som avslutas av en stenmur. Det är en rejält sluttande yta och för att binda jorden planterade jag kaskadtimjan. Egentligen ingen växt som jag hade någon erfarenhet av. En chansning helt enkelt..

Men det blev så mycket bättre än jag någonsin kunnat föreställa mig. 

Den vill växa i soligt läge och väldränerad jord. Blommar i juni med små kryddigt doftande violetta blommor. Bin och humlor är som galna i den och är en riktig pollinerarväxt. Den är dessutom vintergrön, vilket är ett extra plus.

Den tog dock stryk vårvintern 2017, som bjöd på barmarkfrost i mars-april., men återhämtade sig under sommaren. Jag fick ersätta ett tiotal plantor som torkade in helt. Jag brukar borsta ner lite kogödsel i april med piasavakvasten. Annars får den ingen näring alls. De runda buskarna heter litet rödvide som jag formklipper två gånger per säsong. De lilablommande buskarna heter dvärgsyren Syringa ‘Palibin’. 

 

Vi har fått hem fina plantor i trädgården och vi skickar även från webbshoppen. Planteringsavstånd 30-35 cm

( Obs! Lagret är begränsat av kaskadtimjan. )

Klicka här.

Om ni har en slänt i skuggigare läge säljer vi nu fina 10-pack pluggplantor av vintergröna, Vinca ‘La Grave’  till ett mycket bra pris.

 Klicka här. 

Den är vintergrön och täcker snabbt in större ytor. Plantavstånd 25 cm.

Vi håller just nu på att lägga in ett större sortiment växter  i E-handeln än vad som var planterat då vi ser att fler föredrar att få växterna hem levererade pga Coronaviruset. Vi får leveranser med växter varje dag och lägger in så snart vi hinner.

Just nu står det tillfälligt slut på många artiklar. Och det beror på att vi inte fått hem dem ännu.

/ Victoria

 

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

The post Kaskadtimjan i min branta slänt appeared first on ZETAS.


Pärlbuske ‘The Bride’ blommar som ett vitt vattenfall

$
0
0

Pärlbuske, Exocorda ’The Bride’

Ett smycke likt ett skimrande halsband är pärlbusken med sina pärlkantade bågböjda grenar. Naturligtvis är det knopparna som gett henne namnet. Möjligt är att hon är för romantisk, men ändå på något sätt oemotståndlig innan hon slår ut i enorma blomsterkaskader. Blomningen infaller i juni och är kortvarig, men blommar betydligt längre än exempelvis brudspirean. Zon 3. 

Pärlbusken trivs i soligt läge, men klarar även lätt skugga i näringsrik sandblandad mylla. När busken blivit ett par år så gallras äldre grenar bort nere vid marken för att stimulera till nya skott. Korta in grenarna direkt efter blomning.  Jordförbättra gärna med rododendronjord eller kompost varje vår. ’The Bride’ är mindre en racemosa  som också är den som föredrar sur jord, och blir ungefär en och en halv meter hög. Växtsättet är mjukt sirligt och överhängande. Den riktigt storvuxna pärlbusken heter Exocorda serratifolia som gärna kan kombineras med vitblommande buskrosor till en friväxande vildare häck.

Vi har fått hem mycket fina exemplar i knopp. Säljs både i trädgården och webbshoppen.

Vi skickar växterna direkt hem till dörren med Postnord.

Beställ här. 

/ Victoria

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

The post Pärlbuske ‘The Bride’ blommar som ett vitt vattenfall appeared first on ZETAS.

Gillenia trifoliata, Årets perenn 2020

$
0
0

Vilket bra val av Svenska perenngruppen!

Gillenian är verkligen en underbar perenn som med tiden blir stadig som en liten buske. Jag har satt grupper om tre i rabatten vid växthuset. Den står intill perukbusken och blodaxens röda blad. Blommorna påminner om vita stjärnor som skimrar med sina röda streck ovanför de andra växterna. Den växer i något fuktighetshållande jord hos mig och står stadigt utan stöd.

( Rådjuren ratar den. ) Den sägs klara sig ända upp i zon 6.

På bilden ovan syns den rödbladiga perukbusken, buxbomskloten och havtornsbollarna.

Blommorna påminner om vita stjärnor och jag blandar ofta in dem i sommarens buketter. På hösten klipper jag kvistar med frökapslar till julens arrangemang.

Det här är en mobilbild, därav kvaliteten. Men jag ville visa er en översiktsbild när gillenian svävar som vita stjärnor över rabatten.

När man köper plantor på våren så ser de inte mycket ut för världen. Bry er inte om det. Rotsystemet är kompakt och friskt!

Vi skickar plantor inom hela Sverige, direkt hem till dörren.

Beställ här.

/ Victoria

 

 

The post Gillenia trifoliata, Årets perenn 2020 appeared first on ZETAS.

Butiken fylls med nya ting, pelargoner och sättpotatis

$
0
0

Vi fyller på butiken och trädgården varje dag inför stundande högsäsong.

Just nu har vi mycket fina pelargoner i butiken, och såklart även Årets pelargon ‘Tango Deep Rose with Eye’.

En pelargon som tål både regn och sol.

Min personliga favorit är dock vildpelargonen, Pelargonium sidoides med sina gråaktiga ludna blad och mörkt vinröda blommor.

Den nya lyktan ‘Moritz’ i brons är underbar. Klicka här.

Den har även ett dekorativt lock, så den kan användas som en ask till kära smycken.

 

Spelet ‘Tre i Rad är en av våra populäraste produkter. Nu har vi fått hem dem i egen design med ekollon och frökapslar.

Klicka här. 

Den enkla vasen ‘Ceres’ finns återigen i lager.

Formgiven av min son och skapas på ett glasblåseri i Småland.

Blomsterborden finns i två olika modeller. Klicka här. 

Vi har fått hem sättpotatisen!

Min favorit är ‘Timo’. En tidig midsommarpotatis som är otroligt smakrik.

Tillsammans med en bit sill, gräslök och en klick smör så är jag lycklig flera dagar framåt.

Varmt välkomna / Victoria

 

 

 

The post Butiken fylls med nya ting, pelargoner och sättpotatis appeared first on ZETAS.

Storbladiga lammöron och svart akleja

$
0
0

Här kommer ett tips på en marktäckare som jag tycker mycket om.

De storbladiga lammöronen Stachys byzantina ‘Big Ears’  sprider ut sig i min rabatt kring skenkamelian och anissiopen. Den är tålig och mycket lättodlad. Jag klipper bort blommorna eftersom jag tycker intrycket blir för rörigt. Däremot så är de svarta aklejorna otroligt vackra mot det silvriga bladverket.

Lammöron sprider sig med utlöpare, men är lätta att rensa bort om man tycker att de tar över. Tidigt på våren så drar jag med krattan över bladen och toppdressar med kogödsel.

Den svarta aklejan, Aquilegia ‘Black Barlow’ har frösått sig i rabatten, men jag skulle inte säga att den är invasiv. Så fin i buketter med sin svarta volangkjolar och för att inte tala om när de står i junisolens kvällsljus.

Beställ svarta aklejor här. 

Den nedre bilden är en sämre mobilbild. Men vill ändå visa lammöronen från en annan vinkel.

Det går bra att plantera nu om ni inte har tjäle i marken. Planteringsavstånd: 35 cm.

Klicka här för att beställa plantor. Vi skickar med Postnord med direktleverans hem till dörren.

/ Victoria

 

The post Storbladiga lammöron och svart akleja appeared first on ZETAS.

Klätterväxter i ett järnklot

$
0
0

Här kommer ett tips på ett annorlunda upplyftande arrangemang.

Det är alltid jättemånga som frågar om klotet jag har i min trädgård när jag visar filmer från Instastories. Jag har lindat ‘Plättar i luften’ och och om jag minns rätt så är det fyra plantor från början.

Jag övervintrar den i vårt kalla garage där det blir minusgrader. På våren när jag tar fram dem så är bladen bruna och den ser allmänt risig ut.  Men så snart den kommer ut i ljuset bildas nya blad och jag har faktiskt aldrig planterat om den. Den är nu fem år gammal.

Klotet på bilden finns att köpa i trädgården.

I vår E-handeln skickar vi en annan modell som är platt i järnet, men som fungerar på samma sätt.

( Finns också att köpa i trädgården )

På bilden ovan så har jag precis tagit fram den från garaget. Grenarna är dock fulla med knopp och de brukar slå ut i början av maj. Jag vattnar den med Zetas mikrober under försommaren för att bygga upp jordens mikroliv och toppdressar jordytan med planteringsjord.

I ett annat klot har jag planterat Clematis ‘Romantika’. Den kan också övervintras i krukan och beskärs på våren.

Här kommer fler förslag på klängväxter som passar att klättra i järnklotet:

Murgröna

                                        Svartöga ( finns att köpa plantor i maj )

Törnrosas kjortel

Månfröranka,

Clematis ‘Blue Angel’

Det här klotet ( 68cm ) skickar vi direkt hem till dörren. Klicka här. 

/ Victoria

The post Klätterväxter i ett järnklot appeared first on ZETAS.

Rönnspirea utmärkt till kruka i kallt klimat

$
0
0

Jag vet att många drömmer om att odla medelhavsväxter som olivträd, fikon och citrus på balkongen. Problemet med de växterna är att vi inte kan erbjuda deras naturliga ståndort.

Våra vintrar är största problemet och vi kan inte efterlikna ljusa svala utrymmen som de önskar för att övervintra. Därför vill jag att ni ska leta efter växter som passar vårt nordiska klimat och att ni ska slippa bära in och ta hand om växter som inte riktigt mår bra i torra och mörka lägenheter och hus.

Först ut är rönnspiran!

En härdig buske med ett exotiskt bladverk. Den skiftar i olika aprikos nyanser på våren och under sommaren blommar den med vita spiror som älskas av bin, fjärilar och humlor. Den står utomhus året om utan skydd och tak och har övervintrat i tre år hos mig utan en enda vinterskada. Lättodlad och kräver endast skötsel i form av vatten.

Ni ska vara mycket försiktiga med att plantera ut den i rabatten. Den skjuter mängder med rotskott och kan bli ytterst svår att bli av med.

Men har ni stora ytor som ni vill fylla med en anspråkslös växt är den perfekt.

Jag vill rekommendera till kruka eller stora lådor!

Rönnspirean, Sorbaria sorbifolia ‘Sem’ är härdig i zon 4 ( 5 ). Vi säljer den både i trädgården Zetas och i webbshoppen.

Prisvärd och mycket tåligare än ett olivträd! Beställ här. 

 

The post Rönnspirea utmärkt till kruka i kallt klimat appeared first on ZETAS.

Pelargon kassen körs hem till dörren med Taxi Stockholm

$
0
0

Ni som följer mig på sociala medier har säkert redan noterat att vi börjat samarbeta med Taxi Stockholm. När Coronautbrottet förändrade vårt samhälle,och många företag hamnade i kris, läste jag bland annat om att taxibilarna tappat så mycket kunder. Jag fick en ide och tänkte att de kanske vilja köra ut växter istället. Det är ju många som sitter i karantän och inte kan komma ut och handla som vanligt. En sådan här service hjälper både sjuka, äldre och Taxi Stockholm.

Jag ringde upp Taxi Stockholm och inom ett par dagar hade vi påbörjat vårt samarbete. Så fint att kunna hjälpa varandra i svåra tider. Vi måste vara uppfinningsrika, kreativa och hjälpsamma när det blir kritiskt läge och göra vad vi kan för att rädda företagen. Läs mer i en artikel i Mitt i tidningen här. 

Först ut var pelargon kassen som fortfarande är populärast. Den här veckan innehåller den stora svenskodlade pelargoner:

Tulpanpelargon

Pelargon ‘Frank Headly’

Vit Mårbacka eller Vit Stjärnpelargon ( beroende på bästa kvalitet )

Rosa Mårbacka

Pelargon ‘Strawberry and Cream’

Tulpanpelargon

Den aprikosa pelargonen ‘Frank Headly’ med vitbrokiga blad.

Rosa Mårbacka pelargoner

Vit Mårbacka pelargon

Vi packar alltid ner de bästa exemplaren och i våra kassar. Kan lova att ni får högsta kvalitet!

Vi skickar dem måndag-fredag.  Pris inkl. hemkörning 795.- i Stockholm och i närort. Läs mer här. 

Här kan ni se alla paket som skickas med Taxi Stockholm. 

( Vi säljer naturligtvis pelargoner i trädgården också. Utbudet och variationer skiljer sig från dag till dag eftersom vi handplockar dem i Årsta partihallar. )

/ Victoria

 

 

The post Pelargon kassen körs hem till dörren med Taxi Stockholm appeared first on ZETAS.


Skriv upp den här tulpanens namn!

$
0
0

I höstas satte jag några små tulpanlökar i ekfatet under fliksumaken.

De har precis slagit ut och jag måste bara få visa er dessa små juveler.

Det är en botanisk sort som heter Tulipa Alba caerulea Oculata. Den blommar med kritvita eleganta kronblad. Den öppnar sig mot solen och har en stålblå botten. Helt fantastiskt fin! Det är en lite dyrare tulpan, men absolut värd sitt pris.

Håll utkik i höst när vi börjar sälja tulpanlökar.

Ni kommer inte bli besvikna!

Botanisk tulpan, Tulipa Alba Coerulea Oculata

Skriv upp på eran ‘Kom ihåg lista’!

/ Victoria

 

The post Skriv upp den här tulpanens namn! appeared first on ZETAS.

Storramsen är en fantastisk växt i skuggarabatten

$
0
0

På höga bågböjda stjälkar hänger de vita dropparna som smycken med gröna spetsar. Påminner litegrann om en storvuxen liljekonvalj. I maj plockar jag in dem och ställer dem i höga vaser i vårt trädgårdscafe. Som eleganta damer förgyller de kundernas fika med en svag doft av konvalj. Önskar man en mer parfymerad dam förslår jag vippramsen, Smilacina racemosa som som sprider en underbar doft av citron. Båda sorterna är lättodlade och trivs bäst i lätt humusrik fuktighetshållande jord.

Viktigt är dock att jorden inte blir för blöt vintertid. Lägg en frigolitskiva över växtplatsen om jorden är dåligt dränerad. Många säger att den trivs även i torra lägen, vilket gör att hon iså fall kan passa på extrema växtplatser med både skugga och torka. I maj-juni når storramsen en höjd av sjuttio centimeter. Ett halvskuggigt läge är idealiskt och den sprider sig långsamt i sidled. Passar utmärkt i sällskap med vitkantad funkia, rodgersior och parasollblad.

Den är också en viktig pollinerar växt. Blommorna älskas älskas av bin och humlor. Vi säljer fina plantor både i trädgården och i webbshoppen. Stänglarna är långa.. och skulle de gå av i frakten är det ingen fara. Den skjuter nya friska skott inom kort.

Klicka här.

Önskar er en fin Valborgsmässoafton / Victoria

 

 

The post Storramsen är en fantastisk växt i skuggarabatten appeared first on ZETAS.

Japansk lönn i kruka

$
0
0

De japanska lönnarna har skänkt mig så mycket glädje genom åren och deras knotiga grenar skapar spännande dynamik. Det finns många olika sorter av japansk lönn. Jag har några i min privata trädgård och odlar allihop i olika kärl. En av dem är Acer palmatum ’Atropurpureum’ som har ett upprätt och yvigt växtsätt. Den växer i en gammal kopparbalja som jag borrat hål i botten för god dränering. Den kan bli mycket stor men eftersom den inte har tillgång till så mycket jordvolym så håller den sig liten. Nästan som en bonsai.

I ekfatet har jag planterat Acer palmatum ’Garnet’ som får flikiga flammande röda blad. Jag tycker båda sorterna är otroligt vackra även när de har tappat sina blad om hösten. Men tyvärr så måste jag ta in dem i ett kallt garage om vintern och får inte njuta av deras skulpturala form. Där får de stå i mörker och minusgrader, skyddade från kalla vintervindar. De får inget vatten så länge de står i garaget. I mars tar jag ut dem och vid bladutspringet börjar jag vattna försiktigt.

Tänk på att inte börja vattna övervintrade bladfällande växter förrän de nya bladen börjar vecklas ut! Så länge de inte har börjat bilda sugrötter (de fina rötterna som leder vatten) är risken för övervattning stor. Det går inte att skynda på grönskan. Låt krukodlade växter vakna i sin egen takt, ljuset och värmen styr deras knoppbildning. Var tredje år brukar jag plantera om de japanska lönnarna. Det gör jag på våren. Samtidigt beskär jag rötterna ganska ordentligt och fyller på med ny jord. Jag har aldrig beskurit grenarna. Träden växer i ungefär 50 liter jord och jag toppdressar jordytan med kogödsel på våren.Jag vill att min trädgård och mina växter ska växa med mig. Därför har jag valt relativt unga träd som vårdas av mig, mina händer och mitt hjärta. I trädkronorna samlas minnen och intryck från årstidernas olika fester. Stammarnas årsringar blir trogna följeslagare och påminner om livets föränderlighet.

På Zetas har vi just nu mycket fina exemplar av japanska lönnar.

Vi skickar dem inte då vi har dålig erfarenhet av att de går av i frakten.

Varmt välkomna!

/ Victoria

 

 

The post Japansk lönn i kruka appeared first on ZETAS.

Rosenskära och sommarljus direkt hem till dörren

$
0
0

Nu har vi fyllt på med ytterliggare två kassar som skickas med taxi Stockholm. Pelargonkassen och kryddkassen blev otroligt populära, och det kom många önskemål om att vi skulle packa andra sommarblommor också. Just nu har vi fått hem otroligt fina exemplar av rosenskära och sommarljus. Två växter som är mycket fina att blanda eller som solitärer i kruka eller korg. De vill växa i sol-halvskugga. Klipp bort rosenskärans blommor när de vissnat så kommer det nya knoppar hela sommaren. Sommarljuset behöver ingen ansning. Den är otroligt lättodlad och blommar hela sommaren om den bara får vatten och näring.

Vi har även lagt ner två vinröd alunrot som går utmärkt att samplantera med eller bara ha själva. De går att övervintra utomhus i kruka. Kräver minimalt med skydd. Räcker med att ställa in dem under tak och i frostsäker kruka på hösten.

Alunroten på bilden är två år gammal. ( Tre plantor i den krukan )

 

Vi har även gjort en Vitrosa kasse men där har vi blandat i fjädergräs som är en fin kontrast till sommarljuset och rosenskäran ‘Sweet Dreams’.

På min terrass hade jag satt sommarljus i den stora kopparbunken förra året. Men skulle ha blivit ännu finare om jag blandat i rosavita rosenskäror som jag gjort i den stora järngrytan.

 

Sommarljus ( Gaura )

I den stora järngrytan har jag blandat lammöron, rosenskära och sommarljus.

Kassarna skickas med Taxi Stockholm och körs hem direkt till dörren alla vardagar. Ni kan givetvis lägga till växter och varor från webbshoppen som skickas med i leveransen.(  Ingen extra kostnad tillkommer. )

Här hittar ni alla våra kassar. 

Önskar er en fin söndagkväll och en ny blomstrande vecka. / Victoria

 

The post Rosenskära och sommarljus direkt hem till dörren appeared first on ZETAS.

Pelargonen ‘Caliente’, är en riktig tuffing

$
0
0

Förra året provade jag en ny pelargon ‘Caliente’ i mina stora kärl och järnkrukor på stativ. Hade läst mycket gott om den här pelargonen och ville själv odla den för att ge mitt omdöme.

Den är en korsning mellan vanlig zonale pelargon och hängpelargon. Det som är extra bra är att den är självrensande. Man behöver inte klippa bort överblommmande kronblad utan de trillar av sig själva och bildar hela tiden nya knoppar. Den blommade ända in i november och klarade riktigt kalla nätter ända in i november. Kan växa i ett riktigt varmt och soligt läge. Och den klarar också av både regn och blåst.

En riktig tuffing alltså!

Den blir cirka 30 cm hög. Passar både i balkonglådan, större kärl och mindre krukor. Jag tycker inte man ska ha pelargoner i rabatten. Tycker det är fult..om jag ska vara extra tydlig.

Pelargonen ‘Caliente’ får högsta möjliga betyg utav mig. Så blomvillig, lättskött och med väldigt fint växtsätt.

I den stora koppargrytan har jag planterat 5 stycken.

I järngrytan som är lite större har jag planterat sju stycken.

I järnkorgarna med stativ har jag satt tre stycken. Jag näringsvattnar med Zetas ekologiska näring varannan vecka.

Vi har fått hem fina svenskodlade plantor idag på Zetas. Vi skickar dock inte pelargonerna, eftersom de är så sköra i stjälkarna och går av i frakten.

Den finns även i rosa som heter ‘Caliente Pink’, även om jag föredrar den röda.

Imorgonbitti tipsar jag om sommarblommor på Tv4 kl.9.45, samt svarar på tittarfrågor kl.11.07.

Önskar er en fin helg / Victoria

 

 

The post Pelargonen ‘Caliente’, är en riktig tuffing appeared first on ZETAS.

Viewing all 381 articles
Browse latest View live